wtorek, 28 lipca 2015

Wiśnie w rumie

Wisienki już wołają żeby je zrywać, a ja motywuję się do pracy, aby wygrać w tym roku wyścig ze szpakami:) Dziś oberwałam wiśnie tylko z małych drzewek, nie było ich dużo więc postanowiłam rozpocząć wiśniowe przetwory od przygotowania wiśni w rumie. 
Na długie zimowe wieczory..........

Wiśnie w rumie



Składniki:

700 g wydrylowanych wiśni,
500 g cukru, ( w pierwotnym przepisie, z którego korzystam jest tyle samo cukru co wiśni)
1/2 litra rumu

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie należy ułożyć w czystym wyparzonym słoju,  zasypać cukrem i zalać rumem. Odstawić na 3 tygodnie, codziennie wstrząsając słojem. Po upływie wskazanego czasu odlać powstałą nalewkę do butelek. Wiśnie można przełożyć do słoiczków, zalać ponownie alkoholem, lub powstałą nalewką tak, żeby pozostały przykryte i używać jako doskonałego dodatku do deserów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz:)