W naszym domu to ja zajmuję się przygotowaniem nalewek, mój mąż natomiast może się pochwalić rewelacyjnym ponczem cytrynowo- miętowym. Poncz gości u nas tylko w sezonie letnim, kiedy w ogródku ziołowym jest pod dostatkiem eko- mięty:)
Poncz cytrynowo- miętowy
Składniki:
Sok z 6 cytryn,
2 duże garście liści świeżej mięty,
suszona mięta, potrzebna do zaparzenia herbaty
1 litr czystej wódki,
ok 1 szklanki miodu,
kostki lodu
Wykonanie:
Suszoną miętę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem i pozwalamy żeby napar ostygł. W dużym naczyniu ( u nas to 3 litrowy słój) łączymy napar z mięty, powinno być go około 1 litra, sok z cytryny, wódkę, dodajemy miód i liście świeżej mięty. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się miodu, dopełniamy kostkami lodu i serwujemy:)
Polecam:)
był pyszny... spróbujcie:)
OdpowiedzUsuń