piątek, 24 lipca 2015

Poncz cytrynowo- miętowy

Gromadzę zapasy:) także te dla dorosłych...W tym roku na półce w spiżarni stanęły nalewki z mięty, poziomek, czereśni, pędów sosny i orzechów włoskich. Dziś nadszedł dzień, kiedy należy zlać do butelek nalewkę poziomkową i czereśniową, ciekawa jestem ich smaku, ponieważ  robiłam je w tym roku po raz pierwszy.



W naszym domu  to ja zajmuję się przygotowaniem nalewek, mój mąż natomiast może się pochwalić rewelacyjnym ponczem cytrynowo- miętowym. Poncz gości u nas tylko w sezonie letnim, kiedy w ogródku ziołowym jest pod dostatkiem eko- mięty:)

Poncz cytrynowo- miętowy

Składniki:

Sok z 6 cytryn,
2 duże garście liści świeżej mięty,
suszona mięta, potrzebna do zaparzenia herbaty
1 litr czystej wódki,
ok 1 szklanki miodu,
kostki lodu

Wykonanie:

Suszoną miętę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem i pozwalamy żeby napar ostygł. W dużym naczyniu ( u nas to 3 litrowy słój) łączymy napar z mięty, powinno być go około 1 litra, sok z cytryny, wódkę, dodajemy miód i liście świeżej mięty. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się miodu, dopełniamy kostkami lodu i serwujemy:)







Polecam:)


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz:)